Skip to main content

Apărarea democrației – Comisia prezintă o propunere care urmărește să scoată din penumbră influențele străine mascate


Ieri, 12 decembrie, Comisia Europeană a adoptat un pachet de măsuri privind apărarea democrației, în perspectiva alegerilor europene din 2024.

Elementul central al acestui pachet îl constituie o propunere legislativă care va spori transparența și responsabilitatea democratică a activităților de reprezentare a intereselor desfășurate în numele țărilor terțe, prin care se urmărește influențarea politicilor, a procesului decizional și a spațiului democratic. Pachetul include și două recomandări, una care vizează promovarea unor alegeri libere, corecte și reziliente, și o a doua referitoare la participarea cetățenilor și a organizațiilor societății civile la procesul de elaborare a politicilor.

Acest pachet își propune să abordeze amenințarea pe care o reprezintă ingerințele străine prin asigurarea unei transparențe sporite, încurajând, totodată, implicarea civică și participarea cetățenilor în cadrul democrațiilor noastre.

Detalii în comunicatul de presă.

Articole similare

Comisia ordonă recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat incompatibil de 33,84 milioane EUR

Comisia Europeană a concluzionat că planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a fost în măsură să restabilească viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene, fiind, așadar, incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Comisia monitorizează punctele forte și provocările competitivității UE

 Raportul detaliază punctele forte și provocările concurențiale ale pieței unice europene, urmărind evoluțiile anuale în conformitate cu cei nouă factori determinanți ai competitivității identificați în Comunicarea UE din 2023 privind competitivitatea pe termen lung.

Previziunile economice din iarna anului 2024

Ca urmare a creșterii modeste de anul trecut, economia UE a intrat în 2024 cu un nivel mai redus decât se preconizase. În previziunile sale intermediare din iarnă, Comisia Europeană revizuiește creșterea din UE și din zona euro în sens descendent, după cum urmează: 0,5 % în ambele zone în 2023 (față de 0,6 %, potrivit previziunilor din toamnă), 0,9 % în UE (față de 1,3 %) și 0,8 % în zona euro (față de 1,2 %) în 2024. În 2025, previziunile de creștere a activității economice se mențin totuși la 1,7 % pentru UE și la 1,5 % pentru zona euro.