Skip to main content

Despre beneficiile activității fizice cu sportivul de performanță și antrenorul de înot Ovidiu Tirla,


Practicarea unui sport înseamnă că alegem un stil de viață sănătos. În cadrul unui nou interviu Expert Talk, am aflat care sunt principalele beneficii ale sportului, dar și cum să îi încurajăm pe tineri să facă sport. Ce presupune creșterea calității vieții în cazul adulților care fac sport? Antrenorul de înot și managerul sportiv al Swimathon Oradea, Ovidiu Tirla ne-a oferit răspunsurile nececare la aceste întrebări.

2022 este Anul European al Tineretului, un an în care, Uniunea Europeană, și implicit, Centrul EUROPE DIRECT Oradea își îndreaptă atenția spre dezvoltarea tinerilor. Practicarea unui sport presupune dezvoltarea lor. Antrenorul de înot, Ovidiu Tirla este de părere că sportul ar trebui să fie, alături de educație, pe același palier de importanță. Sunt 2 piloni esențiali în dezvoltarea tinerilor și în întreținerea sănătății lor. Acesta este și motivul pentru care părinții ar trebui să își încurajeze copiii încă de mici să facă sport:
„Să iasă cu ei în parc, să îi lase să alerge. Ba mai mult, să își îmbunătățească la rândul lor viața prin sport. De cele mai multe ori părinții sunt modelul copiilor. Cei mici îi imită. Iar dacă părinții nu fac mișcare și au un stil de viață sedentar, cei mici sunt predispuși să aleagă același stil de viață nesănătos. Noțiunea de cel mai bun sport nu există. Toate sporturile sunt bune. Trebuie doar să găsim ceea ce ne place și să le arătăm copiilor diversitate în sport. Sportul înseamnă și disciplină. Cei mici vor învăța să câștige, dar să și piardă. Și tot prin intermediul sportului învață ce înseamnă munca în echipă.”


Am fost curioși să aflăm ce crede sportivul, cât timp trebuie să alocăm sportului și am aflat că 30 de minute pe zi nu sunt suficiente pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții prin sport. În acel interval de timp reușim doar să scăpăm de glicogenul din musculatură:
„Ar trebui ca fiecare adult să aibă un program stabilit, să își dedice un anumit interval de timp pe săptămână sportului. Prin sport punem sângele în mișcare, creăm niște procese bio-chimice care ne ajută să fim mai sănătoși, să ne îmbunătățim aparatul respirator. Nu înseamnă că toți ar trebui să facem sport de performanță, ci o activitate relativ intensă de 45, chiar 60 de minute.”


Prin practicarea unui sport ne menținem sănătoși și pe plan psihic, un alt beneficiu este combaterea depresiei sau a anxietății. Prin sport, hormonii buni se multiplică, așa cum e și cazul dopaminei, care asemeni spuselor sportivului, își face simțită prezența în special la finele unui antrenament. Vorbim despre acel sentiment de realizare. Avem o mulțime de motive și beneficii pentru care să ne dorim să facem din sport un stil de viață și acolo unde se vrea mai mult, se poate ajunge chiar și la performanță. Ovidiu Tirla este de părere că putem încuraja sportul de performanță în România, luând în calcul exemplul altor state:
„Pentru a avea performanță în sport, trebuie să avem sport de masă, de la cel mai mic nivel. Astfel descoperim talente și așa apare și performanța. Nu e suficient talentul. Dar dacă se întâlnește cu munca, dobândim performanță. România trebuie să gândească programe de sport de masă, așa cum erau acum 20, 25 de ani. Programe facilitate încă din școli, unde copiii erau încurajați să facă sport individual și de echipă. Ar trebui ca sportul să fie o politică de stat. Studiile arată că pentru fiecare leu investit în sport, se salvează 3 lei din sănătate. Oamenii devin mai sănătoși pentru că vorbim despre prevenție și despre faptul că nu mai e necesar să investim atât de mult în sistemul de sănătate, care oricum este precar în România.”
Conform unei cercetări realizate de Asociația Internațională de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness efectuate la începutul acestui an, în România, mai bine de 31% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani sufereau de obezitate. În ceea ce priveşte supraponderabilitatea, peste 34% dintre respondenți s-au dovedit a fi afectați. Conform spuselor lui Ovidiu Tirla, prin sport putem preveni aceste probleme de sănătate:
„Programele de sport pot sprijini prevenția încă din grădiniță și școală. Trebuie să educăm populația să facă sport și să înțeleagă care sunt consecințele obezității sau supraponderabilității, cum ar fi diabetul, bolile cardio-vasculare sau pulmonare. În menținerea sănătății și a unui corp sănătos, chiar și suplu, 70% înseamnă alimentație, nutriție și 30% sport. Prin sport întreținem musculatura, sistemul osos. Dar fără alimentație nu reușim. Recomand citirea literaturii de specialitate sau sfatul unui nutriționist.”


Sportul înseamnă și reușite. Este și cazul lui Ovidiu Tirla, care se poate lăuda cu 3 medalii obținute la începutul acestui an, printre care și una de aur la proba de 50 de metri spate la Campionatul Mondial de Înot în Ape Înghețate din Polonia. Asociația Internațională de Înot în Ape Înghețate a fost înființată în 2013 și de atunci au avut loc 4 ediții ale campionatului mondial. Cele 3 medalii obținute de sportivul orădean sunt rezultatul a mai mulți ani de muncă. Acesta este de părere că dacă muncești și ești corect cu tine și cu sportul, vor veni și rezultatele.


Munca multă stă în spatele succesului unui sportiv. Conform spuselor lui Ovidiu Tirla, pentru a face performanță e nevoie de mult antrenament, o alimentație sănătoasă și medicamentație corectă, care să îți susțină efortul. Orice sportiv de performanță are în spate o echipă formată dintr-un antrenor, preparator fizic, chinetoterapeut, chiar și un nutriționist. Chiar dacă vorbim despre un sport individual, fără susținere, fără o echipă puternică, nu se pot dobândi rezultate excepționale.

Articole similare

Comisia ordonă recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat incompatibil de 33,84 milioane EUR

Comisia Europeană a concluzionat că planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a fost în măsură să restabilească viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene, fiind, așadar, incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Comisia monitorizează punctele forte și provocările competitivității UE

 Raportul detaliază punctele forte și provocările concurențiale ale pieței unice europene, urmărind evoluțiile anuale în conformitate cu cei nouă factori determinanți ai competitivității identificați în Comunicarea UE din 2023 privind competitivitatea pe termen lung.

AggregateEU lansează prima licitație pe termen mediu pentru a asigura o aprovizionare cu energie stabilă și previzibilă

Comisia a lansat ieri, 15 februarie, în cadrul platformei AggregateEU pentru achiziții comune de gaz, prima licitație pe termen mediu în cadrul căreia cumpărătorii vor putea depune cereri de gaz care acoperă mai multe perioade de șase luni, din aprilie 2024 până în octombrie 2029.