Skip to main content

Cea de-a 20-a ediție a Săptămânii europene a regiunilor și orașelor – politica de coeziune aduce o schimbare reală
Ieri, 10 octombrie, în cadrul conferinței de presă de lansare a celei de-a 20-a ediții a Săptămânii europene a regiunilor și orașelor, comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, și președintele Comitetului Regiunilor, Vasco Alves Cordeiro, au reamintit importanța răspunsului de urgență al politicii de coeziune la crizele interdependente cu care s-a confruntat Europa și au subliniat rolul său central pentru viitor, ca element-cheie al modelului de creștere al Europei.

 

Conform celui de-al 8-lea raport privind coeziunea și noului document de lucru privind impactul politicii de coeziune în perioada 2014-2020, publicat recent, politica de coeziune are un impact semnificativ asupra creșterii regionale. Datorită sprijinului său, în 2019, diferența privind PIB-ul dintre țările din Europa Centrală și țările din Europa de Est care au devenit membre după 2004 s-a înjumătățit (de la 59 % din media UE la 77 %). Finanțarea politicii de coeziune va crește PIB-ul pe cap de locuitor al regiunilor mai puțin dezvoltate cu până la 5 % până în 2023.

 

Datorită Asistenței de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (REACT-EU), statele membre au programat deja 45,2 miliarde EUR pentru redresarea lor după pandemie și încep să pună în aplicare măsurile pe teren.

 

În perioada 2014-2020, politica de coeziune a investit în mod direct aproximativ 27,5 miliarde EUR în întreaga UE în proiecte-cheie în domeniul energiei și în infrastructuri critice din sectorul gazelor și al energiei electrice. Printre acestea se numără terminalele GNL din Polonia și Grecia, conducte de gaze esențiale, instalații de stocare a gazelor și rețelele electrice din Europa Centrală. Politica de coeziune a sprijinit proiecte în domeniul eficienței energetice cu aproximativ 19,2 miliarde EUR, dintre care 15 miliarde EUR pentru renovarea clădirilor.


Detalii în comunicatul de presă.

Articole similare

Comisia ordonă recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat incompatibil de 33,84 milioane EUR

Comisia Europeană a concluzionat că planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a fost în măsură să restabilească viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene, fiind, așadar, incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Comisia monitorizează punctele forte și provocările competitivității UE

 Raportul detaliază punctele forte și provocările concurențiale ale pieței unice europene, urmărind evoluțiile anuale în conformitate cu cei nouă factori determinanți ai competitivității identificați în Comunicarea UE din 2023 privind competitivitatea pe termen lung.

Previziunile economice din iarna anului 2024

Ca urmare a creșterii modeste de anul trecut, economia UE a intrat în 2024 cu un nivel mai redus decât se preconizase. În previziunile sale intermediare din iarnă, Comisia Europeană revizuiește creșterea din UE și din zona euro în sens descendent, după cum urmează: 0,5 % în ambele zone în 2023 (față de 0,6 %, potrivit previziunilor din toamnă), 0,9 % în UE (față de 1,3 %) și 0,8 % în zona euro (față de 1,2 %) în 2024. În 2025, previziunile de creștere a activității economice se mențin totuși la 1,7 % pentru UE și la 1,5 % pentru zona euro.