Skip to main content

Comisarul european Adina Vălean vizitează România


Comisarul european pentru transporturi, Adina VĂLEAN, se va afla într-o vizită oficială în România, în perioada 17-19 septembrie.

Înaltul oficial european va întâmpina în România Connecting Europe Express, un tren special, creat în cadrul Anului european al căilor ferate 2021. Trenul va ajunge în România la data de 17 septembrie.

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „ Sunt bucurosă că trenul Connecting Europe Express ajunge şi în România, cea mai importantă staţie” pentru mine. E un tren experiment, un tren laborator, care ilustrează nu numai avantajele transportului feroviar, ci şi obstacolele pe care trebuie să le depăşim pentru a avea un spaţiu unic feroviar european. România trebuie să accelereze investiţiile în infrastructura de cale ferată, pentru o mai bună conectivitate cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.’’

Pentru a marca acest eveniment, Reprezentanţa Comisiei Europene în România spune povestea căilor ferate prin intermediul unei expoziţii în Gara de Nord.

Au fost selectate, cu ajutorul unui curator, 10 lucrări reprezentative din România, povești vizuale extraordinare. Imaginile sunt realizate de către artiști fotografi români care au cunoscut excelența în domeniul fotografiei și au fost răsplătite de-a lungul timpului cu numeroase premii și medalii la festivaluri și saloane naționale și internaționale aflate sub patronajul celor mai reputate organizații din domeniul artei fotografice.

Agenda vizitei poate fi consultată mai jos.

Vineri, 17 septembrie

+/- 12:20 Sosirea trenului Connecting Europe Express în Gara de Nord din Bucureşti (oportunităţi de imagine), urmată de o conferință de presă a doamnei Adina VĂLEAN, comisar european pentru transporturi și a domnului Dan VÎLCEANU, ministru interimar al transporturilor, (Gara de Nord, peron 14)

+/- 14:30 – Ora începerii conferinței ,,Investiții în infrastructura feroviară pentru acordul verde european’’, în cadrul căreia comisarul pentru transporturi va susține un discurs – sediul Ministerului Transporturilor

Sâmbătă, 18 septembrie

+/- 07:50 – Comisarul VĂLEAN  va călători în trenul Connecting Europe Express, Bucuresti, Gara de Nord

+/- 10:00 – Comisarul pentru transporturi va susține un discurs în gara Brașov, alături de autorităţile locale

Pentru evenimentul de la Gara de Nord, jurnaliştii sunt rugaţi să confirme participarea la adresa: [email protected]

Jurnaliştii care doresc să călătorească în trenul Connecting Europe Express sunt rugaţi să se înregistreze aici: „MEDIA” şi să aibă asupra lor certificatul digital al UE privind COVID.

 

Contact pentru presă

Stefan TURCU, [email protected], 0724 232 197

Pentru informații suplimentare

Context

Connecting Europe Express va opri în peste 100 de localități din 26 de țări în cursul călătoriei sale de cinci săptămâni, înainte de a ajunge la Paris la 7 octombrie. În total, traseul are o lungime de 20 000 km iar trenul va traversa 33 de puncte de trecere a frontierei. Plecând de la Lisabona și încheindu-și călătoria la Paris, trenul va face o oprire notabilă la Ljubljana, conectând președințiile portugheză, slovenă și franceză ale Consiliului UE.

 Detalii în comunicatul de presă.

Articole similare

Combaterea dezinformării: Reprezentanța Comisiei Europene în România organizează cu sprijinul influencerilor campania „Is this trUE?”

 În eforturile de a combate fenomenul dezinformării, Reprezentanța Comisiei Europene în România desfășoară campania „Is this trUE?” cu ajutorul unor influenceri cunoscuți. Scopul campaniei este de a crește gradul de conștientizare al cetățenilor cu privire la dezinformare, având în vedere anul electoral 2024 și contextul internațional marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. 

Intră în vigoare noi norme privind publicitatea cu caracter politic

Astăzi, 9 aprilie, intră în vigoare noi norme europene care stabilesc standarde comune pe piața internă în ceea ce privește transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică.

Comisia lansează apelul la candidaturi pentru Observatorul lanțului agroalimentar al UE

 Crearea acestui observator, care va analiza costurile de producție, marjele și practicile comerciale, a fost anunțată la jumătatea lunii martie ca fiind una dintre măsurile de consolidare a poziției fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente și de întărire a încrederii între toți actorii de-a lungul acestui lanț.