Skip to main content

Comisia a primit cereri de plată din partea Ciprului, a României și a Slovaciei în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență

Comisia a primit vineri, 15 decembrie, cereri de plată în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență din partea a trei state membre – Cipru, România și Slovacia.

Cea de a treia cerere de plată a României se ridică la 2 miliarde EUR sub formă de granturi și împrumuturi (fără prefinanțare) și se referă la un număr total de 68 de jaloane și 6 ținte. Această cerere de plată vizează reforme transformatoare și investiții importante în domenii precum eficiența energetică, reducerea riscului seismic, securitatea cibernetică, competențele digitale pentru serviciile publice, administrația fiscală, mobilitatea urbană, siguranța rutieră, reîmpădurirea, economia circulară, educația, transportul public urban și regional, infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice și infrastructura pentru biciclete. Planul global de redresare și reziliență al României va beneficia de o finanțare de 28,5 miliarde EUR (13,6 miliarde EUR sub formă de granturi și 14,9 miliarde EUR sub formă de împrumuturi).

Mai multe informații sunt disponibile în comunicatul de presă.

Articole similare

Comisia ordonă recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat incompatibil de 33,84 milioane EUR

Comisia Europeană a concluzionat că planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a fost în măsură să restabilească viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene, fiind, așadar, incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Comisia monitorizează punctele forte și provocările competitivității UE

 Raportul detaliază punctele forte și provocările concurențiale ale pieței unice europene, urmărind evoluțiile anuale în conformitate cu cei nouă factori determinanți ai competitivității identificați în Comunicarea UE din 2023 privind competitivitatea pe termen lung.

Previziunile economice din iarna anului 2024

Ca urmare a creșterii modeste de anul trecut, economia UE a intrat în 2024 cu un nivel mai redus decât se preconizase. În previziunile sale intermediare din iarnă, Comisia Europeană revizuiește creșterea din UE și din zona euro în sens descendent, după cum urmează: 0,5 % în ambele zone în 2023 (față de 0,6 %, potrivit previziunilor din toamnă), 0,9 % în UE (față de 1,3 %) și 0,8 % în zona euro (față de 1,2 %) în 2024. În 2025, previziunile de creștere a activității economice se mențin totuși la 1,7 % pentru UE și la 1,5 % pentru zona euro.