Skip to main content

Comisia continuă integrarea Republicii Moldova pe piața unică a UE prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei, care permite finanțarea infrastructurii


Astăzi, 9 mai, comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, și ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale din Moldova, Lilia Dabija, au semnat, în prezența prim-ministrului Moldovei, Dorin Recean, un acord la Chișinău, care asociază Moldova la Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE)Acest acord le va permite promotorilor de proiecte din Republica Moldova să solicite finanțare din partea UE pentru proiecte de interes comun în domeniul transporturilor, al energiei și în domeniul digital, care vizează îmbunătățirea conectivității acestei țări cu vecinii săi din UE. Acordul va sprijini integrarea Republicii Moldova pe piața unică a UE, promovând totodată creșterea economică, crearea de locuri de muncă și competitivitatea. 

Republica Moldova a fost puternic afectată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. UE rămâne solidară cu Republica Moldova și se angajează să îi consolideze în continuare reziliența. Acordul de astăzi aduce Republica Moldova încă și mai aproape de UE, prin includerea sa în rețelele transeuropene interconectate. 

Detalii în comunicatul de presă.

Articole similare

Orientări de politică în cadrul semestrului european: susținerea reformelor și a investițiilor pentru a asigura prosperitatea, competitivitatea, echitatea și reziliența UE pe termen lung.

 În cadrul pachetului de primăvară al semestrului european 2023, Comisia oferă astăzi, 24 mai, statelor membre orientări pentru a construi o economie solidă și adaptată exigențelor viitorului, care să asigure competitivitatea și prosperitatea pe termen lung pentru toți, în contextul unui mediu geopolitic dificil. 

Centrul EUROPE DIRECT Oradea implicat într-un concurs de Ziua Europei

Ieri, 22 mai, ne-am bucurat să fim implicați în evenimentul „ Ziua Europei: Trecut, Prezent și Viitor” organizat de Liceul Baptist „Emanuel” pentru a celebra valorile Uniunii Europene.

Previziunile economice din primăvara anului 2023

 Economia europeană continuă să dea dovadă de reziliență într-un context global dificil.