Skip to main content

Comisia îndeamnă statele membre să ia măsuri cu privire la „pașapoartele de aur”


Într-o recomandare publicată astăzi, 28 martie, Comisia îndeamnă statele membre să abroge imediat eventualele sisteme de dobândire a cetățeniei prin investiție și să se asigure că există controale riguroase pentru contracararea riscurilor pe care le prezintă sistemele de acordare a dreptului de ședere prin investiție. 

 

În recomandarea de astăzi se subliniază:

·         Statele membre în care există încă sisteme de acordare a cetățeniei prin investiție trebuie să le elimine imediat. Astfel de sisteme nu sunt compatibile cu principiul cooperării loiale și cu conceptul de cetățenie a UE consacrat în tratatele UE. La 20 octombrie 2020, Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a două state membre în ceea ce privește sistemele de acordare a cetățeniei prin investiție. În plus, Comisia a îndemnat un alt stat membru să pună capăt sistemului pe care îl practica. Două state membre au abrogat între timp sistemele lor sau sunt în curs de a face acest lucru.

 

·         Statele membre în cauză ar trebui să efectueze evaluări pentru a stabili dacă cetățenilor ruși sau belaruși care fac obiectul unor sancțiuni sau care sprijină în mod semnificativ războiul din Ucraina nu ar trebui să li se retragă cetățenia europeană deja acordată. Atunci când efectuează această evaluare, statele membre în cauză trebuie să țină seama de principiile stabilite de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în ceea ce privește pierderea cetățeniei UE.

 

Detalii în comunicatul de presă.

Articole similare

Intră în vigoare primul cadru de reglementare al UE destinat să protejeze independența și pluralismul mass-mediei

 Astăzi, 7 mai, intră în vigoare Legea europeană privind libertatea mass-mediei, un set nou de norme fără precedent destinate să protejeze independența și pluralismul mass-mediei. 

Comisia deschide proceduri oficiale împotriva Facebook și Instagram în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale

 Astăzi, 30 aprilie, Comisia Europeană a inițiat proceduri oficiale pentru a evalua posibilitatea ca Meta, furnizorul Facebook și Instagram, să fi încălcat Actul legislativ privind serviciile digitale.

Comisia aprobă ajutorul de stat pentru restructurare în valoare de 95,3 milioane EUR acordat de România companiei aeriene TAROM

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda transportatorului aerian național deținut de stat, TAROM, un ajutor de restructurare în valoare de până la 95,3 milioane EUR (473,69 milioane RON).