Skip to main content

Comisia lansează cereri de contribuții cu privire la concurența în lumile virtuale și la inteligența artificială generativă

 
Comisia Europeană a lansat astăzi, 9 ianuarie, două cereri de contribuții, cu privire la concurența în lumile virtuale și la inteligența artificială (IA) generativă, și a transmis cereri de informații mai multor mari actori de pe piața digitală.
Toate părțile interesate sunt invitate să își împărtășească experiența și să ofere feedback cu privire la nivelul concurenței în contextul lumilor virtuale și al IA generative, precum și opiniile lor despre modul în care legislația în domeniul concurenței poate asigura faptul că aceste noi piețe rămân competitive.
Comisia Europeană va analiza cu atenție toate contribuțiile primite în urma acestor cereri de contribuții. Pe baza acestei analize, Comisia ar putea apoi organiza un atelier, în al doilea trimestru al anului 2024, pentru a reuni toate perspectivele diferite rezultate din contribuțiile primite și pentru a continua activitatea de reflecție pe aceste teme.
În plus, Comisia Europeană examinează unele dintre acordurile care au fost încheiate între mari actori de pe piața digitală, pe de o parte, și dezvoltatori și furnizori de IA generativă, pe de altă parte. Comisia Europeană investighează impactul acestor parteneriate asupra dinamicii pieței.
În fine, Comisia Europeană verifică dacă investiția făcută de Microsoft în OpenAI ar putea fi examinată în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice.Detalii în  comunicatul de presă.

Articole similare

Comisia ordonă recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat incompatibil de 33,84 milioane EUR

Comisia Europeană a concluzionat că planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a fost în măsură să restabilească viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene, fiind, așadar, incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Comisia monitorizează punctele forte și provocările competitivității UE

 Raportul detaliază punctele forte și provocările concurențiale ale pieței unice europene, urmărind evoluțiile anuale în conformitate cu cei nouă factori determinanți ai competitivității identificați în Comunicarea UE din 2023 privind competitivitatea pe termen lung.

Previziunile economice din iarna anului 2024

Ca urmare a creșterii modeste de anul trecut, economia UE a intrat în 2024 cu un nivel mai redus decât se preconizase. În previziunile sale intermediare din iarnă, Comisia Europeană revizuiește creșterea din UE și din zona euro în sens descendent, după cum urmează: 0,5 % în ambele zone în 2023 (față de 0,6 %, potrivit previziunilor din toamnă), 0,9 % în UE (față de 1,3 %) și 0,8 % în zona euro (față de 1,2 %) în 2024. În 2025, previziunile de creștere a activității economice se mențin totuși la 1,7 % pentru UE și la 1,5 % pentru zona euro.