Skip to main content

Comisia semnează un nou contract de servicii de lansare a sateliților Copernicus cu Arianespace, pentru a-și consolida autonomia și fiabilitatea accesului la spațiu


UE a făcut încă un pas important în direcția îndeplinirii obiectivelor programului său spațial pentru perioada 2021-2027 prin semnarea unui nou contract de servicii de lansare a sateliților Sentinel Copernicus cu compania Arianespace.

 

Între 2023 și 2026, Arianespace va efectua șase lansări Vega-C pentru Copernicus, Programul Uniunii Europene de observare a Pământului. Semnarea contractului marchează o etapă majoră în eforturile depuse de UE cu scopul de a deveni un client strategic pentru achiziționarea de servicii de lansare europene, de a-și consolida suveranitatea tehnologică și de a-și asigura un acces autonom, fiabil și rentabil la spațiu.

 

În paralel, Comisia își va intensifica eforturile de accelerare a disponibilității unor noi sisteme de lansatoare în UE, pentru a spori competitivitatea, flexibilitatea și reactivitatea, în special prin intermediul inițiativei „bilet de zbor”, care urmează să fie operațională în 2023. UE va acționa ca un client strategic pentru achiziționarea de servicii de lansare care răspund nevoilor sale instituționale, în special programul său de demonstrare și de validare pe orbită.

 

Detalii în comunicatul de presă.

Articole similare

Comisia ordonă recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat incompatibil de 33,84 milioane EUR

Comisia Europeană a concluzionat că planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a fost în măsură să restabilească viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene, fiind, așadar, incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Comisia monitorizează punctele forte și provocările competitivității UE

 Raportul detaliază punctele forte și provocările concurențiale ale pieței unice europene, urmărind evoluțiile anuale în conformitate cu cei nouă factori determinanți ai competitivității identificați în Comunicarea UE din 2023 privind competitivitatea pe termen lung.

AggregateEU lansează prima licitație pe termen mediu pentru a asigura o aprovizionare cu energie stabilă și previzibilă

Comisia a lansat ieri, 15 februarie, în cadrul platformei AggregateEU pentru achiziții comune de gaz, prima licitație pe termen mediu în cadrul căreia cumpărătorii vor putea depune cereri de gaz care acoperă mai multe perioade de șase luni, din aprilie 2024 până în octombrie 2029.