Skip to main content

Date privind rezistența la antimicrobiene (RAM): utilizarea antibioticelor în UE scade, dar mai sunt multe de făcut


În ajunul Zilei europene a sensibilizării cu privire la antibiotice (EAAD), un sondaj paneuropean vizând rezistența la antimicrobiene arată că jumătate dintre europeni continuă să creadă, în mod incorect, că antibioticele ucid virusurile.

 

În același timp, 23 % dintre respondenți au luat antibiotice în ultimul an, cel mai mic procent din 2009 încoace, care arată în mod clar că activitatea statelor membre și a Comisiei de a contribui la sensibilizarea cetățenilor cu privire la riscurile utilizării excesive a antibioticelor dă roade. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut.

 

Rezistența la antimicrobiene (RAM) este unul dintre cele mai mari riscuri pentru sănătatea umană și este una dintre primele 3 amenințări la adresa sănătății  identificate de Autoritatea pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA) din cadrul Comisiei, care necesită măsuri de coordonare la nivelul UE. Noi date publicate astăzi de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) estimează că, în Uniunea Europeană, Islanda și Norvegia, peste 35 000 de persoane mor în fiecare an din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice. Astfel de infecții cauzează în UE costuri suplimentare cu asistența medicală și pierderi de productivitate în valoare de 1,5 miliarde EUR.

 

Detalii în comunicatul de presă.

Articole similare

INVITAȚIE pentru presă – Conferința anuală privind implementarea PNRR, 20 martie, 8.30 AM, InterContinental Athénée Palace

Miercuri, 20 martie, începând cu ora 08.30, Reprezentanța Comisiei Europene din România organizează Conferința anuală privind implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Informare de presă

Ca orice cetățean european, funcționarii și agenții temporari ai Comisiei Europene au dreptul de a candida în alegeri.

Acord provizoriu privind o mai bună aplicare transfrontalieră a normelor de siguranță rutieră

Comisia salută acordul politic la care au ajuns noaptea trecută Parlamentul European și Consiliul, privind facilitarea aplicării normelor de circulație rutieră la nivel transfrontalier.