Skip to main content

Declarația președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen„Sunt profund îngrijorată de hotărârea de ieri a Curții Constituționale a Poloniei. Am însărcinat serviciile Comisiei să efectueze cu rapiditate o analiză aprofundată a acesteia. În urma analizei, vom decide cu privire la etapele următoare.
UE este o comunitate de valori și de legi. Acesta este liantul Uniunii noastre și ceea ce o face puternică. Vom susține principiile fondatoare ale ordinii juridice a Uniunii. Cei 450 de milioane de europeni din Uniunea noastră se bazează pe acest lucru.
Prioritatea noastră absolută este să ne asigurăm că drepturile cetățenilor polonezi sunt protejate și că cetățenii polonezi se bucură de avantajele conferite de apartenența la Uniunea Europeană, la fel ca toți cetățenii Uniunii.
În plus, cetățenii UE, precum și întreprinderile care își desfășoară activitatea în Polonia au nevoie de certitudine juridică, au nevoie să știe că normele UE, inclusiv hotărârile Curții de Justiție a UE, sunt pe deplin aplicate în Polonia.
Tratatele noastre sunt foarte clare. Toate hotărârile Curții Justiție a UE sunt obligatorii pentru toate autoritățile statelor membre, inclusiv pentru instanțele naționale. Dreptul Uniunii are întâietate față de dreptul național, inclusiv față de dispozițiile constituționale. Acesta este angajamentul pe care toate statele membre ale UE și l-au asumat în momentul aderării la Uniunea Europeană. Vom face uz de toate competențele pe care le avem în temeiul tratatelor pentru a asigura acest lucru.’’
Declarația președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este disponibilă aici.

Articole similare

Comisia ordonă recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat incompatibil de 33,84 milioane EUR

Comisia Europeană a concluzionat că planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a fost în măsură să restabilească viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene, fiind, așadar, incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Comisia monitorizează punctele forte și provocările competitivității UE

 Raportul detaliază punctele forte și provocările concurențiale ale pieței unice europene, urmărind evoluțiile anuale în conformitate cu cei nouă factori determinanți ai competitivității identificați în Comunicarea UE din 2023 privind competitivitatea pe termen lung.

Previziunile economice din iarna anului 2024

Ca urmare a creșterii modeste de anul trecut, economia UE a intrat în 2024 cu un nivel mai redus decât se preconizase. În previziunile sale intermediare din iarnă, Comisia Europeană revizuiește creșterea din UE și din zona euro în sens descendent, după cum urmează: 0,5 % în ambele zone în 2023 (față de 0,6 %, potrivit previziunilor din toamnă), 0,9 % în UE (față de 1,3 %) și 0,8 % în zona euro (față de 1,2 %) în 2024. În 2025, previziunile de creștere a activității economice se mențin totuși la 1,7 % pentru UE și la 1,5 % pentru zona euro.