Skip to main content

Declarația președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, în urma anunțului făcut de Gazprom cu privire la întreruperea livrărilor de gaze către anumite state membre ale U


,, Anunțul Gazprom privind oprirea unilaterală a livrării de gaze către clienți din Europa reprezintă încă o încercare a Rusiei de a utiliza gazul ca instrument de șantaj.
Acest lucru este nejustificat și inacceptabil. Și demonstrează încă o dată faptul că Rusia nu este un furnizor de gaze de încredere.
Acest scenariu nu ne-a luat prin surprindere. Suntem în strânsă legătură cu toate statele membre.
Am depus eforturi pentru a asigura livrări alternative și cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga UE.
Statele membre au instituit planuri de urgență exact pentru un astfel de scenariu și am colaborat cu acestea într-un spirit de coordonare și solidaritate.
În prezent are loc o reuniune a grupului de coordonare în domeniul gazelor.
Compilăm răspunsul nostru coordonat, la nivelul UE. De asemenea, vom continua să colaborăm cu parteneri internaționali pentru a asigura fluxuri alternative.
Voi continua să fac demersuri, împreună cu lideri europeni și mondiali, pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie în Europa.
Îi asigur pe europeni că suntem uniți și solidari cu statele membre afectate de această nouă provocare. Europenii pot conta pe sprijinul nostru deplin.”

Articole similare

Săptămâna europeană a mobilității 2023

Săptămâna europeană a mobilității debutează mâine în 3 000 de orașe din 50 de țări.

Invitație și informații suplimentare legate de discursul privind starea Uniunii Europene.

În fiecare an, în luna septembrie, președintele Comisiei Europene prezintă în fața Parlamentului European discursul privind Starea Uniunii, în care face bilanțul realizărilor din ultimul an, abordând totodată provocările comune și prezentând prioritățile pentru anul următor, pentru Uniunea Europeană și nu numai.