Skip to main content

Expert Talk EUROPE DIRECT Oradea cu David Achim, director executiv al Make IT in Oradea

| EUROPE DIRECT Oradea |

Cum dezvoltăm ecosistemul IT local și cum pot tinerii să devină antreprenori în acest domeniu?

2022 e Anul European al Tineretului, un an în care Uniunea Europeană urmărește mai mult ca oricând dezvoltarea tinerilor și a unor acțiuni menite să îi îndrepte pe aceștia spre competențele viitorului. În acest context, la Centrul EUROPE DIRECT Oradea, l-am avut ca invitat în seria de interviuri Expert Talk, pe directorul executiv al Make IT in Oradea, David Achim. Domeniul IT reprezintă viitorul multor tineri care în curând vor ajunge sau au intrat deja pe piața muncii. 

În ultimii ani, în Oradea s-a dezvoltat un ecosistem IT local. Conform spuselor directorului executiv al Make IT in Oradea, în urbea noastră se urmărește o accelerare a startup-urilor de tehnologie. Trebuie să ținem pasul cu inovațiile din jurul nostru, dat fiind faptul că trăim într-o eră tot mai conectată și având în vedere că folosim tot mai multe dispozitive în viața cotidiană.  Make IT in Oradea urmărește tocmai accelerarea ecosistemului de startup-uri în tehnologie în Oradea. Există deja o mulțime de companii care se implică activ în acest sens, iar conform viziunii directorului Make IT in Oradea, în următorii 20 de ani se dorește ca numărul acestora să crească până la 100 de startup-uri. 

Oradea a devenit un oraș propice pentru dezvoltare, iar acum a venit și rândul domeniului IT. Orice tânăr care vrea să își dezvolte competențele sau pasiunea în acest domeniu, încă din băncile școlii sau din liceu, o poate face. Tinerii au posibilitatea să participe la workshop-urile organizate de Make IT In Oradea, și totodată, au șansa să învețe de la cei care activează în acest sector – specialiști din județ, dar și din țară. Make IT In Oradea oferă mentorare, dar și sprijin financiar pentru cei care au o idee bună și vor să o dezvolte, să o lanseze în piață. Aceștia pot accesa finanțări de până la 50.000 de euro și premii menite să îi sprijine în materializarea unei idei. 

Antreprenoriatul a devenit tot mai interesant pentru tinerii noștri. Dorința există, dar frica de eșec este și ea prezentă, din păcate. 

“Când ești antreprenor eșecul este parte din rețeta succesului. Și ne bucurăm să vedem tineri care își asumă acest risc și care vin spre noi și avem cu cine să lucrăm. E important să-ți alegi un domeniu pe care să te focusezi. Dacă îți dorești să le știi pe toate, șansele să ai succes sunt mai mici. Ai nevoie să îți găsești o problemă căreia să vrei să îi găsești o soluție. Abilitatea cea mai importantă de care are nevoie un antreprenor este cea de a dezvolta. Și nu mă refer la scris cod. A dezvolta în acest domeniu de activitate înseamnă să pornești de la o idee și să ajungi să o testezi, să faci un prototip. În al doilea rând, ai nevoie de abilitatea de a înțelege cealaltă persoană, să-ți înțelegi clientul și pentru cine vii cu o soluție”, susține directorul executiv al Make IT In Oradea, David Achim. 

Ce se întâmplă cu cei care au parte de un eșec? Ideal este să nu se lase doborâți și să meargă mai departe. Conform spuselor directorului Make IT in Oradea, “cel mai probabil ai învățat cum să treci printr-un proces de validare o idee. Cu siguranța a doua idee te va duce mai departe, spre succes.”

Am fost curioși să aflăm ce îi lipsește țării noastre pentru a ajunge la standardul altor țări membre UE, mult mai implicate în domeniul IT, cu mai mulți tineri dornici să își dezvolte competențele în acest domeniu de activitate. Așa am aflat că celelalte țări își păstrează mai bine talentul acasă. Sunt foarte mulți tineri care lucrează în domeniul IT, în străinătate. Motivul? Educația. Odată ce au terminat liceul, studiile din străinătate îi atrag. Unul dintre principalele motive pentru care Make IT in Oradea există, este tocmai acesta, să le demonstreze tinerilor că au unde să se dezvolte pe acest plan.

Ecosistemul IT local bine dezvoltat are puterea de a contribui și la dezvoltarea unui oraș. Percepția de oraș inovativ, care se dezvoltă, există deja în Oradea, iar domeniul IT are puterea de a-i oferi un plus de valoare. Acest sector reprezintă una dintre industriile cele mai bine cotate. Creezi un software sau o aplicație și se va putea vinde oriunde în lume. Avem nevoie de inovații proprii care să pornească de aici spre restul lumii, și nu invers. Așa avem posibilitatea să captăm talent, valoare și inovație, asemeni spuselor directorului Make IT in Oradea, David Achim. 

Expert Talk EUROPE DIRECT Oradea cu David Achim

Articole similare

Orientări de politică în cadrul semestrului european: susținerea reformelor și a investițiilor pentru a asigura prosperitatea, competitivitatea, echitatea și reziliența UE pe termen lung.

 În cadrul pachetului de primăvară al semestrului european 2023, Comisia oferă astăzi, 24 mai, statelor membre orientări pentru a construi o economie solidă și adaptată exigențelor viitorului, care să asigure competitivitatea și prosperitatea pe termen lung pentru toți, în contextul unui mediu geopolitic dificil. 

Centrul EUROPE DIRECT Oradea implicat într-un concurs de Ziua Europei

Ieri, 22 mai, ne-am bucurat să fim implicați în evenimentul „ Ziua Europei: Trecut, Prezent și Viitor” organizat de Liceul Baptist „Emanuel” pentru a celebra valorile Uniunii Europene.

Previziunile economice din primăvara anului 2023

 Economia europeană continuă să dea dovadă de reziliență într-un context global dificil.