Skip to main content

O etichetă de diplomă europeană comună și un statut juridic pentru universitățile europene: 10 proiecte Erasmus+ pentru a le realiza


Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a lansat recent 10 proiecte Erasmus+ pentru a testa noi forme de cooperare transnațională între instituțiile de învățământ superior, după cum se sublinia în Strategia europeană pentru universități în urmă cu doar un an. Aceasta este o etapă importantă în direcția realizării spațiului european al educației.

 

Șase dintre proiectele selectate vor examina, testa și facilita realizarea unei etichete de diplomă europeană comună, un certificat complementar calificării obținute de studenți la absolvirea programelor comune predate în contextul cooperării transnaționale între mai multe instituții de învățământ superior, pe baza unui set comun de criterii europene create prin colaborare. Celelalte patru proiecte vor permite alianțelor instituțiilor de învățământ superior, cum ar fi „universitățile europene”, să testeze noi forme de cooperare, cum ar fi un posibil statut juridic european pentru aceste alianțe.

 

Eticheta de diplomă europeană reprezintă un pas în direcția obținerii unei diplome europene comune, acoperind mai multe state membre ale UE și fiind concepută pentru a încuraja mobilitatea și cooperarea studenților. Eticheta ar reflecta competențele și rezultatele învățării dobândite de studenții care au urmat un program comun în mai multe instituții și în mai multe țări, în mai multe limbi, beneficiind de oportunitățile de mobilitate oferite de acest program și de abordări pedagogice transdisciplinare. În plus, ar fi complementară calificărilor obținute de studenți la absolvirea programelor comune în contextul cooperării transnaționale între mai multe instituții de învățământ superior, cum ar fi universitățile europene.

 

Detalii în comunicatul de presă.

Articole similare

Săptămâna europeană a mobilității 2023

Săptămâna europeană a mobilității debutează mâine în 3 000 de orașe din 50 de țări.

Invitație și informații suplimentare legate de discursul privind starea Uniunii Europene.

În fiecare an, în luna septembrie, președintele Comisiei Europene prezintă în fața Parlamentului European discursul privind Starea Uniunii, în care face bilanțul realizărilor din ultimul an, abordând totodată provocările comune și prezentând prioritățile pentru anul următor, pentru Uniunea Europeană și nu numai.