Skip to main content

O nouă dezbatere publică a avut loc la Centrul EUROPE DIRECT Oradea

Miercuri, 22 noiembrie, Centrul EUROPE DIRECT Oradea, alături de Fundația Comunitară Oradea și Oradea Debate Society au organizat o nouă dezbatere publică. Dezbaterea ce a avut loc la sediul Centrului EUROPE DIRECT Oradea a abordat subiectul democrației liberale și al valorilor europene.

Cele două echipe de studenți din cadrul Oradea Debate Society au abordat moțiunea „„Este mai dezirabil ca statele membre UE cu tendințe preponderent conservatoare să nu fie obligate la adoptarea principiilor liberale de către UE”.

Pe de o parte, echipa guvernului a susținut că tranziția către o democrație liberală sănătoasă trebuie să se facă în mod treptat, luând în considerare cultura politică a fiecărui stat în parte. Totodată, guvernul a susținut ideea conform căreia liberalismul are în vedere  interesele minorităților, nefiind deci compatibile cu democrația care are la bază vocea majorității.

Pe de altă parte, opoziția a susținut că o tranziție graduală spre o democrație liberală funcțională la nivel european  ar conduce la încălcări ale drepturilor fundamentale ale omului. În acest sens, echipa opoziției a pledat pentru un imbold general din partea instituțiilor UE, pentru a implementa toate valorile europene în legislația tuturor statelor membre. Pe parcursul dezbaterii au fost puse în discuție teme precum: drepturile persoanelor din comunitatea LGBTQ+, istoria sistemelor politice din Europa contemporană precum și extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest.La finalul unei dezbateri fascinante, echipa opoziției a fost declarată câștigătoare în urma votului publicului.

Conform regulilor dezbaterilor academice în format parlamentar, menționăm  că pozițiile exprimate de vorbitori nu reprezintă opiniile personale ale acestora.

În contextul Anului european al competențelor  Centrul EUROPE DIRECT Oradea s-a bucurat să colaboreze cu Oradea Debate Society pentru organizarea acestui nou eveniment orientat spre dezvoltarea și cultivarea competențelor oratorice, de gândire analitică și adaptare a discursului.

Articole similare

Comisia ordonă recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat incompatibil de 33,84 milioane EUR

Comisia Europeană a concluzionat că planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a fost în măsură să restabilească viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene, fiind, așadar, incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Comisia monitorizează punctele forte și provocările competitivității UE

 Raportul detaliază punctele forte și provocările concurențiale ale pieței unice europene, urmărind evoluțiile anuale în conformitate cu cei nouă factori determinanți ai competitivității identificați în Comunicarea UE din 2023 privind competitivitatea pe termen lung.

Previziunile economice din iarna anului 2024

Ca urmare a creșterii modeste de anul trecut, economia UE a intrat în 2024 cu un nivel mai redus decât se preconizase. În previziunile sale intermediare din iarnă, Comisia Europeană revizuiește creșterea din UE și din zona euro în sens descendent, după cum urmează: 0,5 % în ambele zone în 2023 (față de 0,6 %, potrivit previziunilor din toamnă), 0,9 % în UE (față de 1,3 %) și 0,8 % în zona euro (față de 1,2 %) în 2024. În 2025, previziunile de creștere a activității economice se mențin totuși la 1,7 % pentru UE și la 1,5 % pentru zona euro.