Skip to main content

Politica UE în domeniul vizelor: Comisia propune un mecanism mai solid de suspendare a exceptării de la obligativitatea de a deține viză


Regimul de călătorii fără viză aduce beneficii economice, sociale și culturale semnificative, stimulând călătoriile și turismul, fiind avantajos atât pentru statele membre ale UE, cât și pentru țările partenere.

 

Politica în domeniul vizelor este, de asemenea, un instrument important în colaborarea UE cu țările partenere.

 

În același timp, contextul geopolitic în continuă evoluție a generat noi provocări legate de regimul de călătorii fără viză. Prin urmare, este esențial ca UE să aibă instrumentele necesare pentru a aborda situațiile de utilizare abuzivă a acestui regim; de exemplu, creșterea numărului de sosiri ilegale din cauza lipsei de aliniere la politica UE în domeniul vizelor, sistemele de acordare a cetățeniei pentru investitori în țările care beneficiază de un regim de călătorii fără viză sau amenințările hibride, cum ar fi instrumentalizarea migranților sponsorizată de stat.

 

Pentru a răspunde mai rapid și mai decisiv acestor provocări, Comisia a propus ieri o revizuire a actualului mecanism de suspendare a exceptării de la obligativitatea de a deține viză. Propunerea respectă angajamentul președintei von der Leyen înainte de Consiliul European din 20 martie 2023 de a consolida mecanismul de suspendare a exceptării de la obligativitatea de a deține viză și monitorizarea țărilor care beneficiază de un regim de călătorii fără viză.

 

Propunerea este însoțită de cel de al șaselea raport din cadrul mecanismului privind suspendarea exceptării de la obligativitatea de a deține viză.

 

Detalii în comunicatul de presă.

Articole similare

Comisia aprobă planul de redresare și reziliență modificat al României, în valoare de 28,5 miliarde EUR, care include un capitol privind REPowerEU

Astăzi, 21 noiembrie, Comisia a evaluat pozitiv planul de redresare și reziliență modificat al României, care include un capitol privind REPowerEU. Finanțarea oferită se ridică în prezent la 28,5 miliarde EUR (14,9 miliarde EUR sub formă de împrumuturi și 13,6 miliarde EUR sub formă de granturi), planul cuprinzând 66 de reforme și 111 investiții.

COMPLETARE – INVITAȚIE – 20 noiembrie, ora 10.00 – Expoziția Artin/Sane, găzduită de Reprezentanța Comisiei Europene în România

 În perioada 20-24 noiembrie 2023, Reprezentanța Comisiei Europene în România găzduiește expoziția Artin/Sane, compusă din 24 de picturi realizate de persoane cu afecțiuni psihice. 

Comisia prezintă un nou plan de creștere pentru Balcanii de Vest, care include granturi și împrumuturi în valoare de 6 miliarde

 Comisia prezintă un nou plan de creștere pentru Balcanii de Vest, care include granturi și împrumuturi în valoare de 6 miliarde EUR, pentru a accelera convergența economică a acestei regiuni cu UE.