Skip to main content

Ucraina: facilitarea și accelerarea utilizării de către statele membre a fondurilor de coeziune pentru a sprijini nevoile imediate ale refugiaților


Pentru a sprijini în continuare statele membre care le asigură primire și cazare refugiaților care fug din calea războiului din Ucraina, Comisia a propus o procedură de finanțare simplificată în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020, pentru a face față costurilor suplimentare implicate.

Propunerea introduce o nouă „opțiune simplificată în materie de costuri”, pentru a acoperi nevoile imediate ale refugiaților, cum ar fi alimentele, asistența materială de bază, precum și costurile de cazare și transport. Aceasta completează flexibilitatea suplimentară introdusă deja prin propunerea privind Acțiunea de coeziune în favoarea refugiaților în Europa și majorarea cu 3,4 miliarde EUR a prefinanțării în cadrul REACT-EU.

Statele membre vor putea beneficia de o sumă prestabilită pe săptămână pentru toate persoanele cărora li s-a acordat protecție temporară în temeiul Directivei privind protecția temporară și care se află în statul membru respectiv. Această opțiune poate fi utilizată timp de maximum 13 săptămâni de la sosirea fiecărei persoane în UE.

Detalii în comunicatul de presă.

Articole similare

Săptămâna europeană a mobilității 2023

Săptămâna europeană a mobilității debutează mâine în 3 000 de orașe din 50 de țări.

Invitație și informații suplimentare legate de discursul privind starea Uniunii Europene.

În fiecare an, în luna septembrie, președintele Comisiei Europene prezintă în fața Parlamentului European discursul privind Starea Uniunii, în care face bilanțul realizărilor din ultimul an, abordând totodată provocările comune și prezentând prioritățile pentru anul următor, pentru Uniunea Europeană și nu numai.