Skip to main content

Ucraina: UE convine asupra celui de al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Comisia salută adoptarea de către Consiliu a celui de al optulea pachet de sancțiuni impuse Rusiei ca urmare a agresiunii sale împotriva Ucrainei.

Comisia salută adoptarea de către Consiliu a celui de al optulea pachet de sancțiuni impuse Rusiei ca urmare a agresiunii sale împotriva Ucrainei. Acest pachet – care a fost elaborat în strânsă coordonare cu partenerii noștri internaționali – răspunde escaladării continue și războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, incluzând anexarea ilegală a unor teritorii ucrainene pe baza unor „pseudo-referendumuri”, mobilizarea de trupe suplimentare și proferarea de amenințări nucleare deschise.

Pachetul introduce noi interdicții ale importurilor în UE în valoare de 7 miliarde EUR, destinate să reducă veniturile Rusiei, precum și restricționări ale exporturilor, ceea ce va priva și mai mult complexul militar și industrial al Kremlinului de componente și tehnologii esențiale, iar economia Rusiei de servicii și expertiză europeană. De asemenea, sancțiunile privează armata rusă și furnizorii săi de o serie de alte bunuri și echipamente specifice necesare pentru a continua războiul pe teritoriul Ucrainei. Pachetul stabilește, de asemenea, baza pentru cadrul juridic necesar pentru punerea în aplicare a plafonării prețului petrolului prevăzute de G7.

Detalii în comunicatul de presă

Articole similare

Comisia ordonă recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat incompatibil de 33,84 milioane EUR

Comisia Europeană a concluzionat că planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a fost în măsură să restabilească viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene, fiind, așadar, incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Comisia monitorizează punctele forte și provocările competitivității UE

 Raportul detaliază punctele forte și provocările concurențiale ale pieței unice europene, urmărind evoluțiile anuale în conformitate cu cei nouă factori determinanți ai competitivității identificați în Comunicarea UE din 2023 privind competitivitatea pe termen lung.

Previziunile economice din iarna anului 2024

Ca urmare a creșterii modeste de anul trecut, economia UE a intrat în 2024 cu un nivel mai redus decât se preconizase. În previziunile sale intermediare din iarnă, Comisia Europeană revizuiește creșterea din UE și din zona euro în sens descendent, după cum urmează: 0,5 % în ambele zone în 2023 (față de 0,6 %, potrivit previziunilor din toamnă), 0,9 % în UE (față de 1,3 %) și 0,8 % în zona euro (față de 1,2 %) în 2024. În 2025, previziunile de creștere a activității economice se mențin totuși la 1,7 % pentru UE și la 1,5 % pentru zona euro.