Skip to main content

UE facilitează creșterea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova


Cantități mai mari de prune, struguri și alte produse agricole din Republica Moldova ar trebui să ajungă în curând pe piețele europene fără tarife. Comisia Europeană a propus ieri, 9 iunie, un regulament care permite îmbunătățirea temporară a accesului pe piață pentru celelalte șapte produse din Moldova care fac încă obiectul unor contingente tarifare la intrarea în UE. Acesta este un gest de solidaritate a UE menit să ajute Moldova să facă față pierderii principalelor sale piețe și centre de tranzit pentru aceste produse agricole esențiale ca urmare a războiului de agresiune nejustificată purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Măsurile propuse acoperă celelalte șapte produse pentru care exporturile din Moldova către UE nu sunt încă complet liberalizate: prune, struguri de masă, mere, tomate, usturoi, cireșe și suc de struguri. Regulamentul mărește de peste două ori– pentru o perioadă de un an – cantitățile din aceste produse care pot fi importate fără taxe vamale din Moldova în UE. Volumele potențial scutite de taxe vamale vor fi acum în valoare de aproximativ 55 de milioane EUR, inclusiv aproximativ 10 milioane EUR pentru prune și 27 de milioane EUR pentru struguri de masă.

Detalii în comunicatul de presă.

Articole similare

Comisia aprobă planul de redresare și reziliență modificat al României, în valoare de 28,5 miliarde EUR, care include un capitol privind REPowerEU

Astăzi, 21 noiembrie, Comisia a evaluat pozitiv planul de redresare și reziliență modificat al României, care include un capitol privind REPowerEU. Finanțarea oferită se ridică în prezent la 28,5 miliarde EUR (14,9 miliarde EUR sub formă de împrumuturi și 13,6 miliarde EUR sub formă de granturi), planul cuprinzând 66 de reforme și 111 investiții.

COMPLETARE – INVITAȚIE – 20 noiembrie, ora 10.00 – Expoziția Artin/Sane, găzduită de Reprezentanța Comisiei Europene în România

 În perioada 20-24 noiembrie 2023, Reprezentanța Comisiei Europene în România găzduiește expoziția Artin/Sane, compusă din 24 de picturi realizate de persoane cu afecțiuni psihice. 

Comisia prezintă un nou plan de creștere pentru Balcanii de Vest, care include granturi și împrumuturi în valoare de 6 miliarde

 Comisia prezintă un nou plan de creștere pentru Balcanii de Vest, care include granturi și împrumuturi în valoare de 6 miliarde EUR, pentru a accelera convergența economică a acestei regiuni cu UE.