Skip to main content

UE și Republica Moldova lansează un dialog la nivel înalt privind transporturile


În cadrul eforturilor de consolidare a cooperării în domeniul transporturilor, comisarul Adina Vălean și ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, au lansat astăzi dialogul la nivel înalt UE-Republica Moldova privind transporturile.
Dialogul va ajuta la aprofundarea relațiilor în privința tuturor modurilor de transport și la înregistrarea de progrese împreună pentru a realiza transformarea sustenabilă și digitală.

Comisarul pentru transporturi,  Adina Vălean, a declarat: „Dialogul la nivel înalt UE-Republica Moldova privind transporturile va fi important pentru proiectul european și pentru conectivitatea paneuropeană. El va dezvolta mai în profunzime relațiile dintre UE și Republica Moldova, pe măsură ce lucrăm pentru a alinia mai îndeaproape rețeaua de transport a Republicii Moldova la cea a UE. Reunind experți și specialiști în domeniul transporturilor din Republica Moldova și din UE, vom putea să stabilim prioritățile lucrărilor viitoare, precum și unde și cum poate UE să sprijine aceste lucrări.”

Detalii în comunicatul de presă.

Articole similare

Comisia ordonă recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat incompatibil de 33,84 milioane EUR

Comisia Europeană a concluzionat că planul de restructurare a companiei aeriene Blue Air nu a fost în măsură să restabilească viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene, fiind, așadar, incompatibil cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Comisia monitorizează punctele forte și provocările competitivității UE

 Raportul detaliază punctele forte și provocările concurențiale ale pieței unice europene, urmărind evoluțiile anuale în conformitate cu cei nouă factori determinanți ai competitivității identificați în Comunicarea UE din 2023 privind competitivitatea pe termen lung.

Previziunile economice din iarna anului 2024

Ca urmare a creșterii modeste de anul trecut, economia UE a intrat în 2024 cu un nivel mai redus decât se preconizase. În previziunile sale intermediare din iarnă, Comisia Europeană revizuiește creșterea din UE și din zona euro în sens descendent, după cum urmează: 0,5 % în ambele zone în 2023 (față de 0,6 %, potrivit previziunilor din toamnă), 0,9 % în UE (față de 1,3 %) și 0,8 % în zona euro (față de 1,2 %) în 2024. În 2025, previziunile de creștere a activității economice se mențin totuși la 1,7 % pentru UE și la 1,5 % pentru zona euro.