Skip to main content

România: obiectivele de referință din cadrul mecanismului de cooperare și de verificare sunt îndeplinite în mod satisfăcător


Astăzi, 22 noiembrie, Comisia Europeană a adoptat cel mai recent raport privind măsurile luate de România pentru a-și îndeplini angajamentele privind reforma sistemului judiciar și combaterea corupției în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare (MCV).

 

Raportul trece în revistă progresele înregistrate în ceea ce privește recomandările restante și îndeplinirea obiectivelor de referință ale MCV de la raportul MCV din iunie 2021. Raportul constată cu satisfacție eforturile semnificative depuse de România în vederea implementării acestor recomandări prin noi acte legislative, politici și instrumente menite să consolideze sistemul judiciar și combaterea corupției.

 

Comisia concluzionează că România a înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor pe care și le-a asumat în cadrul MCV la momentul aderării sale la UE și că toate obiectivele de referință pot fi închise în mod satisfăcător. Evaluarea ține totodată seama de evoluția situației statului de drept în UE și, în special, de implicarea deplină a României în ciclul raportului privind statul de drept.

 

Conferința de presă a vicepreședintelui CE, Valdis Dombrovskis, și a comisarilor Paolo Gentiloni și Nicolas Schmit, unde este menționat și mecanismul de cooperare și verificare, poate fi vizionată live pe website-ul serviciului audiovizual al Comisiei Europene: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/. Înregistrarea va fi disponibilă în curând.

 

Detalii în comunicatul de presă.

Articole similare

Comisarul european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, efectuează o vizită la București pentru a discuta despre participarea României la Global Gateway

 În perioada 24-25 aprilie, Jutta Urpilainen, comisarul european pentru parteneriate internaționale, se va afla la București pentru a dialoga cu părțile interesate din România despre strategia de investiții „Global Gateway” a UE. 

Raportul din 2023 privind starea climei în Europa confirmă tendința alarmantă a impactului schimbărilor climatice pe continentul nostru

Astăzi, 22 aprilie, cu ocazia Zilei Pământului 2024, Serviciul Copernicus privind schimbările climatice al UE a publicat, împreună cu Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU, Raportul anual privind starea climei în Europa.

Comisia publică raportul Schengen, stabilind noi priorități pentru anul următor

Comisia prezintă astăzi, 16 aprilie, un raport privind starea spațiului Schengen în anul care a trecut și stabilește prioritățile pentru anul următor