Skip to main content

Cluj-Napoca a primit eticheta misiunii UE pentru planul său de a deveni neutru din punct de vedere climatic cel târziu în 2030


Alături de alte 9 orașe europene, Cluj-Napoca a primit ieri, 12 octombrie, eticheta misiunii UE pentru orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic, una dintre misiunile UE din cadrul programului Orizont Europa.

 

Eticheta misiunii UE este o etapă importantă, deoarece este o recunoaștere a planurilor orașelor de a deveni neutre din punct de vedere climatic începând deja din 2030 și vizează facilitarea accesului la fonduri publice și private în vederea îndeplinirii acestui obiectiv.

 

Orașele care au primit eticheta sunt: Cluj-Napoca (România), Sønderborg (Danemarca), Mannheim (Germania), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz și Zaragoza (Spania), Klagenfurt (Austria) și Stockholm (Suedia).

 

„Felicit autoritățile din Cluj Napoca pentru strategia și planurile propuse în cadrul Misiunii UE pentru orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei. Pe baza acestei propuneri, Clujul a primit eticheta de “Oraș al misiunii UE”, confirmând angajamentul autorităților locale pentru o dezvoltare sustenabilă a orașului. Eticheta nu e doar simbolică, ci înseamnă și facilitarea accesului la finanțări pentru proiectele cuprinse în planurile depuse la Comisia Europeană.”, a declarat Adina Vălean, comisarul pentru transporturi.

 

Mai multe informații sunt disponibile în comunicatul de presă.

Articole similare

Comisia aprobă planul de redresare și reziliență modificat al României, în valoare de 28,5 miliarde EUR, care include un capitol privind REPowerEU

Astăzi, 21 noiembrie, Comisia a evaluat pozitiv planul de redresare și reziliență modificat al României, care include un capitol privind REPowerEU. Finanțarea oferită se ridică în prezent la 28,5 miliarde EUR (14,9 miliarde EUR sub formă de împrumuturi și 13,6 miliarde EUR sub formă de granturi), planul cuprinzând 66 de reforme și 111 investiții.

COMPLETARE – INVITAȚIE – 20 noiembrie, ora 10.00 – Expoziția Artin/Sane, găzduită de Reprezentanța Comisiei Europene în România

 În perioada 20-24 noiembrie 2023, Reprezentanța Comisiei Europene în România găzduiește expoziția Artin/Sane, compusă din 24 de picturi realizate de persoane cu afecțiuni psihice. 

Comisia prezintă un nou plan de creștere pentru Balcanii de Vest, care include granturi și împrumuturi în valoare de 6 miliarde

 Comisia prezintă un nou plan de creștere pentru Balcanii de Vest, care include granturi și împrumuturi în valoare de 6 miliarde EUR, pentru a accelera convergența economică a acestei regiuni cu UE.